Sa te indepartezi de un pericol potential

Olguta Iordache
Sa te indepartezi de un pericol potential este una din cele mai eficiente metode de a ramane in siguranta.

Sa te indepartezi de ceva periculos poate preveni o gramada de probleme cum ar fi:

  • un copil care ii loveste pe ceilalti copii,
  • un prieten sau un membru al familiei care isi pierde cumpatul,
  • un animal salbatic,
  • un foc intr-un loc nesigur,
  • un caine sau o persoana pe care nu o cunosti care se apropie de tine cand esti singur,
  • o masina care te urmareste si multe altele.

Copiii, si nu doar ei, sunt mai in siguranta daca se indeparteaza imediat de un pericol potential si se duc la adulti care ii pot ajuta.

Cum ii invatam pe copii sa faca acest lucru?

Cea mai buna tehnica de auto protejare se numeste "Negarea tintei". Negarea tintei inseamna sa refuzi sa fii o tinta fata de cineva care te poate deranja sau rani sau in alte cuvinte "Nu fi acolo!". Imagineaza-ti un scenariu in care copilul tau merge pe un coridor din scoala. Poti sa te prefaci ca esti un copil care sta rezemat de peretele scolii si spune lucruri rautacioase oricarui copil care trece pe langa el. Intreaba-ti copilul care ar putea fi aceste lucruri rautacioase pentru ca ceea ce unii considera a fi o insulta sau a fi ceva suparator este diferit pentru diversi oameni sau locuri.

Sfatuieste-ti copilul sa isi schimbe directia de mers cu scopul de a se indeparta de celalalt copil. Aminteste-i copilului sa plece, fiind constient la ce se intampla in jurul lui, cu calm si incredere in el.

Repeta-ti in aceeasi maniera diferite scenarii familiare pentru copiii tai.Si nu uitati: Mai bine sa prevenim decat sa tratam.

Surse:

  • Irene Van Der Zande "The Kidpower Book for Caring Adults: Personal Safety, Self-Protection, Confidence, & Advocacy For Young People"
  • Irene Van Der Zande "Face bullying with confidence - 8 Kidpower skills we can use right away"Tu ce parere ai? Scrie-mi oricand ai o idee, o sugestie sau pur si simplu vrei sa stam de vorba pe aceasta tema. Scrie AICI

Daca vrei sa primesti informatii te poti abona la pagina de Facebook Kidpower Romania


Download in format PDF.