Singur acasaUn copil poate avea grija de el incepand cu varsta de 9 ani. Cand spunem are grija de el ne referim la nevoile de baza: poate sa se imbrace, sa se spele, sa isi incalzeasca de mancare.

Legislatia romaneasca nu precizeaza varsta la care un copil poate fi lasat singur acasa.

Academia Americana de Pediatrie recomanda ca un copil sa fie lasat singur acasa pentru scurte perioade de timp (de la 30 minute la 60 de minute) incepand cu varsta de 9-10 ani cu conditia ca, copilul sa se simta confortabil cand trebuie sa ramana singur acasa.

Inainte de a va lasa copiii singuri in casa este bine sa ii evaluati. Ganditi-va daca au destula personalitate, incredere in sine, destula capacitate de judecata pentru a accepta aceasta responsabilitate. Credeti ca vor considera aceasta experienta pozitiva si ii va ajuta sa le creasca respectul de sine sau credeti ca aceasta experienta va creste starea de anxietate a copiilor carora le este frica sa stea singuri in casa? Puteti sa stabiliti o intalnire de familie in care sa se aduca in discutie acest subiect. In cadrul acestei intalniri puteti discuta despre aranjamente, regulile casei si despre asteptarile din partea membrilor familiei.

Trebuie sa stabiliti o rutina zilnica pentru copii. La sfarsitul fiecarei zile este bine sa existe intalniri de familie regulate pentru a vedea daca aceste aranjamente merg, pentru a putea identifica posibile probleme si orice schimbari care se impun in programul familie.

Inainte de a lua orice fel de hotarari este bine sa va intrebati copiii daca se simt bine ramanand singuri acasa. Vedeti daca copiilor le este frica sa ramana singuri acasa sau au maturitatea si initiativa sa isi doreasca sa isi asume aceasta responsabilitate. Urmariti daca copilul este in stare sa urmeze instructiuni si sa rezolve probleme de unul singur.

Pe de alta parte unii copii nu ar trebui lasati singuri acasa indiferent de varsta. Cei ce de-a lungul timpului s-au jucat cu chibriturile, au distrus lucruri, au mintit, au furat, sau au fost neascultatori trebuie sa fie supervizati. La fel este si genul celor care ar putea da petreceri pentru prieteni in casa parintilor. Astfel de probleme ar trebui rezolvate inainte de a va lasa copilul nesupravegheat pentru orice perioada nesemnificativa de timp sau in mod regulat.

Reguli cand lasati copiii singuri in casa

 1. Creati o rutina (copiii sa vina acasa, sa se spele pe maini, sa se schimbe, sa manance, sa isi faca temele, sa isi faca treaba, etc) ce trebuie sa fie dusa la bun sfarsit inainte sa ajungeti d-stra acasa. Astfel copiii invata sa devina responsabili. Este bine sa dati copiilor ceva constructiv de facut (sa isi faca temele, sa stranga jucariile, etc) in orele de dupa scoala. Daca copiii au timpul ocupat scad sansele aparitiei problemelor.
 2. Puneti intr-un loc accesibil de catre copii o lista cu numerele importante de telefon (membrii familiei, vecini, numere de urgenta, doctorul de familie, etc).
 3. Lasati instructiuni specifice cum sa va contacteze in orice moment. De asemenea, trebuie sa ii spuneti pe cine sa contacteze in cazul in care are nevoie de ajutor si d-stra nu sunteti disponibil in acel moment.
 4. Lasati instructiuni scrise despre ce trebuie facut in anumite situatii (ce sa faca in caz de incendiu, in caz de cutremur, etc).
 5. Lasati instructiuni scrise despre activitati specifice cum ar fi uitatul la televizor, jucatul pe internet, vorbitul la telefon cu alti copii. De asemenea, mentionati daca este voie sau nu, cat timp au voie, etc.
 6. Jucati jocuri de rol pentru a il invata cum sa reactioneze in anumite situatii. Asigurati-va ca, copiii stiu sa va explice cuvant cu cuvant ceea ce trebuie sa faca in anumite situatii.
 7. Invatati copiii sa tina usile inchise si sa nu deschida nimanui chiar daca la usa este Politia. Copiii trebuie sa ii sune pe parinti.
 8. Invatati copiii ca intotdeauna sa inchida usa dupa ce intra in casa.
 9. Spuneti-le ca atunci cand raspund la telefon sa nu spuna niciodata ca sunt singuri acasa ci sa spuna ca parintii sunt ocupati si ca or sa le comunice parintilor ca au fost sunati.
 10. Spuneti-le copiilor ca, atunci cand ajung acasa, sa observe daca este vreun geam spart, usa deschisa sau orice semn de intrare fortata. Daca observa ceva de genul acesta sa nu intre in casa. Trebuie sa plece si sa cheme un adult de incredere.
 11. Invatati copiii sa nu plece de acasa fara sa va spuna unde se duc.
 12. Invatati copiii sa nu lase pe nimeni in casa sau daca vor sa invite prieteni sa vorbeasca intai cu d-stra si sa aiba acordul d-stra.
 13. In cazul in care bate cineva in usa si striga ca este o urgenta invatati copiii sa va sune sau sa sune la 112 dar sa nu deschida usa.
 14. Invatati copiii mai mari cum sa utilizeze inchizatorile de usu si sistemul de alarma al casei.. De fiecare data cand copiii vin acasa sfatuiti-i sa va anunte ca au ajuns.
 15. Invatati copiii sa tina cheia casei intr-un loc sigur. Numele si adresa nu trebuie sa fie trecute pe cheie.
 16. Pastrati o lanterna si baterii intr-un loc accesibil din casa. Spuneti-le copiilor unde sa le gaseasca in cazul in care au nevoie.
 17. Este important ca, copiii sa va poata contacta in orice moment. Sunati si verificati pentru a vedea ce fac. Daca intarziati anuntati-l.
 18. Spuneti-le copiilor sa nu se aplece peste ferestre sau peste balcoane.
 19. Invatati copiii sa deschida si sa inchida un aragaz. Nu uitati sa ii instruiti si despre pericolele posibile daca uita sa inchida aragazul.


Download in format PDF.