Simptomele realizarii unui abuz sexualChiar daca este un subiect neplacut trebuie sa acordam atentie simptomelor care ne pot ajuta sa ne dam seama daca a avut loc un abuz sexual asupra copiilor.

Cum recunoastem un copil abuzat sexual?

Nu este intotdeauna clar cand copiii spun despre un abuz si uneori nu iti poti da seama. Un copil nu o sa spuna niciodata "Am fost abuzat sexual" dar o sa spuna "Nu vreau sa mai merg la unchiul X" sau "Nu ma lasa singur cu ea", etc.

De obicei copiii dau informatii putin cate putin. Se intampla ca acest fenomen sa dureze si ani perioada in care copilul testeaza comportamentul tau in fata a ceea ce spune el.

In timp ce povestesc ce s-a intamplat copiii pot fi confuzi, nesiguri, ezitanti. Este posibil ca dupa aceea sa nege ca ce a povestit s-a intamplat. Asta nu inseamna ca nu s-a intamplat nimic. De obicei copiii ne spun mai multe prin comportament decat prin cuvinte. Este important sa cunoastem aceste comportamente.

Intotdeauna comunicarea este cheia. Discutiile zilnice cu copilul despre activitati si sentimente cresc posibilitatea ca copilul sa povesteasca daca s-a intamplat ceva.

Un copil care a suferit un abuz sexual este recunoscut in principal prin modificarea notabila a comportamentului comparativ cu cel anterior abuzului si prezinta urmatoarele manifestari:

 1. Tulburari de somn frecvente (anxietate de culcare, insomnii, somn agitat, cosmaruri)
 2. Tulburari de alimentatie cu aparitie brusca (respinge anumite alimente, anorexie, bulimie, varsaturi)
 3. Aparitia diferitelor ticuri (verbale, clipitul des, rosul unghiilor, suptul degetului)
 4. Persistenta obsedanta a unor senzatii olfactive si cutanate prezente in momentul abuzului
 5. Tulburari afective (apatie, dezinteres pentru joc, fata trista, crize de plans, depresie)
 6. Tulburari de adaptare (dificultate in a se descurca la scoala, izolare, fuga, refuz de a sta acasa sau in alt loc cu un adult)
 7. Vrea sa petreaca timpul cu copii mai mici
 8. Refuza sa vorbesca despre un secret pe care il are cu un adult sau un adolescent
 9. Automutilare (se taie, se arde, incercari de sinucidere)
 10. Impulsivitate si agresivitate manifestate in situatii in care nu o impun (dificultati de relationare si comunicare comportament deviant, minte, fuge de acasa sau de la scoala, fura)
 11. Comportament sexual necorespunzator varstei (joc cu tenta sexuala cu papusi sau cu copii de aceeasi varsta, masturbare compulsiva, limbaj care contine cuvinte sexuale, spune cum arata contactul sexual si il imita)
 12. Vorbeste despre un prieten mai in varsta, dintr-o data are bani sau cadouri fara motiv

La adolescenti mai pot aparea tentative de suicid si conduite sexuale deviante atat la fete cat si la baieti.

Este posibil ca aceste comportamente sa fie declansate de alte momente stresante din viata unui copil (divortul parintilor, moartea cuiva apropiat, probleme cu prietenii, etc.). Daca nu sunteti siguri care este cauza si comportamentele se prelungesc este bine sa cautati ajutor profesionist.

Este important sa fiti deschisi la posibilitatea abuzului sexual insa sa nu fiti obsedati de acesta pana la punctul in care veti ajunge sa il cautati in fiecare modificare de comportament. Medicul copilului poate sa va ajute sa interpretati comportamentul neobisnuit pe care l-ar putea manifesta copilul dumneavoastra.Surse:

 • Gavin de Becker "Protecting the gift"
 • "Prevent Child Sexual Abuse: Facts about sexual abuse and how to prevent it", Stop It Now Organization, USA
 • "STEP UP: Protect children from sexual abuse", Agency of Human Services, Department for Children and Families, Vermont, USA
 • Marcu Maria, "INOCENTA COPILARIEI umbrita de monstruozitatea numita ABUZ"
 • Dr Spock "Ingrijirea sugarului si a copilului", Editia 8
 • Meg Hickling "Educatie sexuala pentru copii si adolescenti", Ed. Humanitas, Editia a treia


Download in format PDF.