Siguranta pe timp de vara

-Prima parte-A sosit vara si o data cu ea a venit si vacanta de vara. Toata lumea se bucura, toata lumea este vesela si se odihneste. Familiile exploreaza, se relaxeaza incearca activitati noi si fac noi cunostinte. Dar trebuie sa fii atent/a si la siguranta copiilor.

Toate activitatile de vara (vacante, tabere, excusrii, plimbari prin parcuri, statul acasa de unul singur) pot fi experiente minunate iar copiii se vor simti mai bine daca cunosc reguli de siguranta simple.

Pentru aceasta poti sa faci doua lucruri:

 1. sa il inveti cum sa se comporte in anumite situatii si
 2. sa il inveti reguli de siguranta pentru anumite situatii.

Siguranta acasa

Pentru unele familii vara inseamna ca au mai mult timp liber pe care il pot petrece acasa cu copiii. Astfel ai o ocazie excelenta de a exersa cu copilul cum sa stabileasca limite si de a recapitula regulile de siguranta despre ce este si ce nu este in regula sa faca cand este singur acasa. (Vezi Articolul "Singur acasa"). Sa stii sa stabilesti o limita poate opri majoritatea problemelor inainte ca acestea sa inceapa.

Ce poti face impreuna cu copilul:

 • Exerseaza stabilirea de limite: daca copiii nu te asculta si iti incalca limitele (arunca cu mingea in casa, folosesc cuvinte urate, etc) spune-le acest lucru pe un ton clar si respectuos. Continua sa stabilesti limite chiar daca opun rezistenta.
 • Foloseste supararea dintre frati ca o oportunitate de invatare: cand un copil este suparat din cauza copmportamentului fratelui lui spune-i copilului suparat sa stabileasca limite respectuoase. Invata-l pe celalalt copil sa respecte limitele. Trateaza aceasta problema cu aceasi fermitate pe care o folosesti in cazul lovitului sau scuipatului.
 • Stabileste limite clare in ceea ce priveste agresiunea fizica. Daca copiii tai folosesc agresiunea fizica unul impotriva celulalt cand sunt suparati opreste acest comportament. Directioneaza copiii catre metode mai potrivite si eficiente pentru a isi rezolva conflictele.
 • Recapituleaza regulile de siguranta care se refera la cum raspund copiii la telefon sau la usa.
 • Recapituleaza si exerseaza planurile de urgenta. Ce faci daca este un cutremur? Ce faci daca cineva se raneste? Ce faci daca este un incendiu? Exersati diferite strategii.

Siguranta in tabara

Este momentul ca cel mic sa plece in tabara. Pentru el totul este o distractie si o aventura, pentru tine este o perioada plina de griji si neputinta de a ii fi alaturi si a-l proteja.

Ce poti face impreuna cu copilul:

 • Stabileste planuri de siguranta legate de cine il duce in tabara, cine il aduce si despre cum sa ceara ajutor.
 • Asigura-te ca stie unde sa gaseasca numerele de telefon daca are nevoie sa sune pe cineva.
 • Invata-l despre diferente: unii oameni sunt galagiosi altii sunt tacuti, unii vorbesc mai frumos altii folosesc un vocabular exagerat, etc. Aceste diferente intre oameni sunt normale. Discuta cu copilul cum sa faca fata acestor schimbari care se vor ivi o data ce pleaca de acasa.

Siguranta in comunitate

Nemaifiind ocupat cu scoala copilul are mai mult timp sa isi viziteze prietenii, sa se duca la cumparaturi, la filme sau la spectacole, la biblioteca sau in parcuri.

Ce poti face impreuna cu copilul:

 • Inainte de a ii oferi copilului mai multa independenta asteapta sa demonstreze acele deprinderi care il vor ajuta sa ramana in siguranta. (de exemplu: copilul tau vrea sa mearga singur cu autobuzul. In acest caz trebuie sa iti demonstreze ca stie ce sa faca daca cineva il deranjeaza, ca stie sa ceara ajutor si sa insiste in a cere ajutor daca este nevoie, ca stie sa se orienteze si sa coboare din autobuz si sa ia alt autobuz daca este nevoie, etc)
 • Stabiliti si exersati planuri de siguranta. Important este ca copilul sa stie unde se afla siguranta si sa se indrepte spre ea nu doar sa se indeparteze de un potential pericol. Cand oamenii se gandesc la siguranta se gandesc la persoane sau locuri familiare. Dar in cazul unei urgente copilul trebuie sa fie capabil sa obtina ajutor cat de repede poate. Exersati jocuri de rol in care copilul obtine ajutor in cazul in care nu poate sa vorbeasca cu d-stra.
 • Da-i voie copilului sa foloseasca forta fizica. De obicei, copilul tanar nu se protejeaza pentru ca nu vrea sa intre in bucluc. Vorbeste cu el deschis cand este in regula sa raneasca pe cineva pentru ca acea persoana sa nu ii faca rau.Si nu uitati: Mai bine sa prevenim decat sa tratam.


Surse:

 • Gavin de Becker "Protecting the gift"
 • Irene Van Der Zande "The Kidpower Book for Caring Adults: Personal Safety, Self-Protection, Confidence, & Advocacy For Young People"
 • Irene Van Der Zande "Summer Safety - Kidpower Tips for Families" http://www.kidpower.org/library/article/summer-safety/Tu ce parere ai? Scrie-mi oricand ai o idee, o sugestie sau pur si simplu vrei sa stam de vorba pe aceasta tema. Scrie AICI

Daca vrei sa te alaturi comunitatii noastre vino in grupul COLTUL COPIILOR

Daca vrei sa primesti informatii te poti abona la pagina COLTUL COPIILOR


Download in format PDF.