Sa ii invatam pe copii sa fie in siguranta fara sa ii speriem

Partea IICe le spuneti copiilor cand le vorbiti despre straini

Trebuie sa fiti atenti cand le vorbiti copiilor despre straini pentru a nu le trezi sentimente de frica si neliniste. Asa cum ii invatati pe copii despre siguranta rutiera - de exemplu - pe unde trebuie sa treaca strada - dar nu le spuneti ce se poate intampla daca ii loveste o masina la fel trebuie sa le vorbiti si despre siguranta oamenilor (oameni in siguranta cu alti oameni) - ii invatati sa se comporte in anumite situatii dar nu le spuneti ce li se poate intampla in anumite cazuri.

Este bine sa incepeti prin a-i intreba pe copii cine este un strain. Variantele de raspuns sunt multe, de la haioase la infioratoare. Copiii trebuie sa inteleaga ca un strain este o persoana pe care nu o cunosc prea bine.

In loc sa le spuneti copiilor despre lucrurile rele care se pot intampla cu strainii este mai bine sa va concentrati sa ii invatati si sa exersati deprinderi si comportamente pe care vreti ca, copiii sa le foloseasca pentru a ramane in siguranta atunci cand au de-a face cu oameni straini.

Asigurati-va ca sunteti calmi atunci cand vorbiti despre straini. Cand sunteti nelinistiti copiii isi vor da seama imediat. Nu este cazul sa va concentrati pe povesti de groaza care vor mari si mai mult temerile copiilor. In schimb puteti sa le spuneti copiilor ca majoritatea oamenilor sunt BUNI si asta inseamna ca majoritatea strainilor sunt buni dar exista cativa oameni care au probleme din cauza carora ii pot rani pe copii.

Ajutati-i pe copii sa va dea exemple de oameni pe care ii cunosc si oameni pe care nu ii cunosc.

Spuneti-le copiilor ca nu trebuie sa se ingrijoreze cand este vorba de straini atata timp cat respecta regulile de siguranta.

Este bine sa le spuneti ca regulile de siguranta sunt diferite cand sunt cu un adult sau cand sunt singuri.Reguli de siguranta cand copiii sunt cu oameni pe care ii cunosc

Este bine sa le spuneti copiiilor, din cand in cand, urmatoarele reguli:

 • Persoana mea imi apartine mie - corpul meu, timpul meu, spiritul meu, gandurile mele. Atingerea din jocuri (gadilat, harjonit) sau pentru a-mi arata afectiunea (imbratisat, pupat, mangaiat) trebuie sa fie alegerea tuturor persoanelor implicate si trebuie sa fie sigure.
 • Exceptand sanatatea nimeni nu trebuie sa ma atinga in zonele private (sunt acele parti ale corpului acoperite de costumul de baie).
 • Nimeni nu trebuie sa imi ceara sa il ating in zonele lui private.
 • Atingerea care tine de sanatate (de exemplu-atunci cand mergi la doctor) si ca sa fii in siguranta nu este intotdeauna o alegere dar NICIODATA nu trebuie sa fie un secret.
 • Nu trebuie ca ceea ce imi spun ceilalti sa puna stapanire pe ceea ce simt.
 • Orice ma deranjeaza nu trebuie tinut secret.
 • Daca am o problema trebuie sa vorbesc despre ea cu un adult in care am incredere si sa continui sa spun pana obtin ajutor.
 • Nu este NICIODATA prea tarziu sa cauti ajutor.


Dar nu este de ajuns sa le spuneti copiilor aceste reguli si sa va asteptati sa le stie si, mai mult de atat, sa le aplice. De aceea . este nevoie ca, copiii sa exerseze urmatoarele:

 • Sa spuna NU ori de cate ori cineva are un comportament cu care copiii nu sunt de acord si sa foloseasca o voce clara, politicoasa, sa mentina contactul vizual si un limbaj al corpului pe masura.
 • Sa insiste si sa spuna NU chiar si atunci cand cineva foloseste mita, cand cineva spune ca are sentimentele ranite sau se foloseste de putere pentru a incerca sa ii convinga sa faca ceva care ii face sa se simta prost.
 • Sa se protejeze de cuvintele rautacioase.
 • Sa se foloseasca de voce pentru a scapa din situatii care pot fi periculoase.
 • Sa fie capabili sa atraga atentia adultilor ocupati si sa spuna ceea ce ii nelinisteste sau ii face sa se simta prost.Si nu uitati: Mai bine sa prevenim decat sa tratam.

Surse:

 • Irene Van Der Zande - "The Kidpower Book for Caring Adults: Personal Safety, Self-Protection, Confidence, & Advocacy For Young People"
 • Irene Van Der Zande - Articol "Teaching Kids to Be Safe Without Making Them Scared - Tips for Safety with Strangers and People Children Know"Tu ce parere ai? Scrie-mi oricand ai o idee, o sugestie sau pur si simplu vrei sa stam de vorba pe aceasta tema. Scrie AICI

Daca vrei sa primesti informatii te poti abona la pagina de Facebook Kidpower Romania


Download in format PDF.