Sa ii invatam pe copii sa fie in siguranta fara sa ii speriem

Partea IPutem sa ii invatam pe copii deprinderi de siguranta oamenilor (oameni in siguranta cu alti oameni). Cand ii ajutam sa invete aceste deprinderi ii ajutam sa ramana in siguranta. Si putem sa ii invatam sa fie in siguranta fara sa ii speriem. Trebuie doar sa stim cum.

Copiii mici sunt supusi riscului de a fi loviti, rapiti sau abuzati chiar si in familiile, scolile si comunitatile atente din acest punct de vedere. PREVENIREA este cuvantul cheie pentru a avea copii in siguranta. Exista metode simple si eficiente pentru a a ii invata pe copii cum sa se protejeze si cum sa ramana in siguranta.

Toata lumea trebuie sa stie ca sunt sanse mai mari ca un copil sa fie ranit de cineva pe care il cunoaste decat de un strain. De aceea este bine ca atunci cand copiii sunt singuri sa stie in mod clar ce trebuie sa faca si care sunt regulile cand au de-a face cu straini si sa stie cum sa stabileasca limite cand au de a face cu persoane pe care le cunosc.

Oricine poate sa abuzeze copiii - un vecin, o ruda, un prieten de familie, un cadru didactic chiar si un alt copil. Cea mai buna cale de a va asigura ca, copiii vostri sunt in siguranta este sa ii intrebati din cand in cand Este ceva ce te-a facut curios sau ceva ce te deranjeaza si nu mi-ai spus? si sa le ascultati raspunsurile cu calm si respect.

Copiii trebuie sa inteleaga ca regulile de siguranta sunt diferite cand sunt impreuna cu cineva si cand sunt singuri. Copiii care se afla la o distanta mica de adultul care este responsabil de ei, chiar si pentru cateva minute, sunt pe cont propriu. In acest caz nu trebuie sa se ingrijoreze. Trebuie doar sa stie ce sa faca.

Nu este de ajuns sa le spuneti copiilor despre siguranta sau sa le aratati. Daca le vorbim copiilor doar despre pericole este posibil sa le creasca starea de neliniste vis a vis de acestea. Cel mai bine ii invatam prin participare activa. In momentul in care copiii exerseaza deprinderi de siguranta creste increderea in ei si vor stie sa se descurce in situatii asemanatoare. De aceea este important sa faceti aceste exercitii intr-un mod distractiv si fara a trezi sentimente de frica in mintea copiilor. Puteti sa faceti asta singuri sau in programe de genul Kidpower.Si nu uitati: Mai bine sa prevenim decat sa tratam.

Surse:

  • Irene Van Der Zande - "The Kidpower Book for Caring Adults: Personal Safety, Self-Protection, Confidence, & Advocacy For Young People"
  • Irene Van Der Zande - Articol "Teaching Kids to Be Safe Without Making Them Scared - Tips for Safety with Strangers and People Children Know"Tu ce parere ai? Scrie-mi oricand ai o idee, o sugestie sau pur si simplu vrei sa stam de vorba pe aceasta tema. Scrie AICI

Daca vrei sa primesti informatii te poti abona la pagina de Facebook Kidpower Romania


Download in format PDF.