Siguranta copilului tauSiguranta copilului este un subiect important pe care toti parintii trebuie sa il ia in considerare. Este un subiect care necesita comunicare deschisa si in continua schimbare pe masura ce copilul creste si intalneste diferite situatii.

In decursul unui an 60% din copiii evaluati in cadrul unui studiu american despre violenta copiilor au fost expusi la violenta directa (de exemplu: ca martor al unui act violent, a aflat de un act violent impotriva unui membru al familiei, al unui vecin sau prieten apropiat, a fost supus unei amenintari acasa sau la scoala). ("Children's Violence: A Comprehensive National Study" efectuat de Departamentul de Justitie al SUA in 2009).

Parintelui ii revine responsabilitatea sa isi invete copilul despre pericolele pe care le poate intalni atunci cand trebuie sa se descurce singur in lume (la scoala, pe strada, pe internet, in locurile publice). Trebuie sa il inveti si cum sa reactioneze in fata unei situatii potential periculoase deoarece un copil nu stie ce sa faca daca nu i-a spus nimeni si va actiona din instinct ceea ce nu este intotdeauna cea mai buna alegere.

Poti sa iti inveti copilul despre siguranta oriunde: la locul de joaca, la cina, la ora de culcare, etc. Acestea pot fi momente de invatare foarte importante.

Un beneficiu mai mare este sa il ajuti pe copil sa aiba incredere in el si sa il inveti cum sa reactioneze in fata unei situatii potential periculoase decat sa il inveti doar sa fie atent la un tip particular de persoana. Copilul trebuie invatat sa recunoasca si sa evite situatiile potential periculoase. Daca ajunge intr-o situatie periculoasa copilul trebuie sa invete ce sa faca pentru a scapa din ea.

Incepand cu varsta de 3-4 ani este bine sa ii explici copilului despre anumite situatii potential periculoase in care se poate gasi. Acestea fac parte din realitatea vietii si este bine sa ii explici incetul cu incetul acest concept si sa il inveti cum sa se comporte in anumite situatii.

Este momentul sa implementezi REGULILE DE SIGURANTA. Trebuie sa ii explici copilului ca aceste reguli sunt necesare pentru prevenirea unor situatii potential periculoase si ca ajuta la pastrarea sigurantei lui fizice si psihice. Este bine sa iti inveti copilul ca exista reguli de siguranta pentru anumite situatii dar si ca aceste reguli se schimba in functie de situatie.

Comunicarea trebuie sa fie deschisa, continua, de ambele parti si adaptata la situatiile prin care trece copilul precum si la gradul de intelegere al acestuia. Nu este de ajuns sa vorbesti o singura data cu copilul pentru ca uita. Trebuie sa repeti informatia si sa il faci sa iti puna intrebari sau sa il pui in anumite situatii (Sa presupunem ca....) si sa vezi ce raspunde. Intodeauna lauda-l pentru cum raspunde si daca este cazul completeaza cu informatii.

Poti sa discuti cu el si despre planuri de siguranta cum ar fi: ce trebuie sa faca daca un copil il bate la gradinita, ce trebuie sa faca daca in parc il necajeste cineva, ce trebuie sa faca daca se pierde la magazin, etc. Si nu uita sa repeti aceste planuri cu el si sa le modifici pe masura ce copilul creste.

In cazul in care il inveti despre situatii mai neobisnuite este bine sa ii spui la inceputul discutiei: "Cu siguranta ca probabilitatea sa ti se intample asa ceva este foarte mica dar este bine sa stii ce sa faci in cazul acesta."

Daca vezi ca opune rezistenta si nu vrea sa invete despre regulile de siguranta pentru ca nu intelege de ce trebuie sa le stie poti sa ii spui ca sunt unele lucruri pe care trebuie sa le invete chiar daca nu intelege de ce.

Fiind pregatit pentru anumite situatii copilul va fi constient de lumea inconjuratoare, va deveni responsabil si va stii sa se descurce in orice situatie.Si nu uitati: Mai bine sa prevenim decat sa tratam.


Download in format PDF.