Cum ii explici copilului ce este un secretCe ii spui copilului cand ii vorbesti despre secrete?

Trebuie sa prinzi un moment in care copilul este receptiv. Foloseste un ton calm si neutru si nu vorbi prea mult caci risti ca rabdarea copilului sa se risipeasca. Poti sa incepi prin a il intreba ce este un secret. Apoi continua spunandu-i ca exista doua tipuri de secrete.

Mai jos ai un model orientativ despre cum poti discuta:

"Exista secrete sigure si secrete nesigure.

Secretele sigure sunt secretele care declanseaza sentimente de bucurie si fericire.

Exemplu 1: Peste doua zile este ziua mea si impreuna cu tati imi cumparati un cadou. Tati te roaga sa nu imi spui despre cadou si sa pastrati acest lucru secret pentru a imi face o surpriza. Astfel, cand voi primi cadoul ma voi bucura foarte mult. Acesta este un tip de secret sigur pe care poti sa il tii pentru tine si sa nu il spui.

Exemplu 2: Alte tipuri de secrete pe care poti sa nu le spui sunt jocurile cu copiii atat timp cat nu incalcati regulile de siguranta sau nu presupune ca spuneti lucruri urate despre altii.

Dar exista si secrete nesigure. Secretele nesigure sunt secretele care declanseaza sentimente de frica, suparare, neliniste, tristete si nu este sigur sa nu le spunem. Trebuie sa vorbim despre ele.

Exemplu: Secretele nesigure sunt secretele legate de orice fel de atingere, de cadouri pe care le primesti de la persoane pe care le cunosti sau nu le cunosti, de jocuri care incalca regulile de siguranta sau care ranesc, orice te deranjeaza si te face sa nu te simti bine, problemele de orice fel.

Este bine sa vorbesti despre aceste secrete pentru a le rezolva. Daca nu vorbesti despre ele eu nu am de unde sa stiu si nu pot sa te ajut."

De multe ori un copil alege sa nu spuna anumite lucruri si datorita comportamentului adultului din viata lui. De aceea trebuie sa fii atent cum te comporti cand iti spune un secret. Daca esti prea dur cu el risti ca data viitoare sa nu-ti mai spuna nimic.


Si nu uitati: Mai bine sa prevenim decat sa tratam.


Download in format PDF.