Regulile de siguranta despre atingerea zonelor privateLa un atelier, o mamica m-a intrebat cum sa ii spuna copilului ei, in varsta de 4 ani, despre zonele private si atingerile nepermise.

Ai mai jos o metoda prin care poti sa ii spui copilului despre aceste reguli. Metoda este inspirata din materialul 30 DE DEPRINDERI KIDPOWER DE SIGURANTA PERSONALA (www.kidpower.org).

In primul rand poti incepe prin a ii spune copilului tau care sunt partile private. Sau sa il intrebi ca sa vezi daca stie si ce stie. In functie de raspuns poti sa vii cu completarea sau cu intarirea a ceea ce a spus copilul: Zonele private sunt parti ale corpului tau care pot fi acoperite de costumul de baie.

Dupa ce ati cazut de comun acord care sunt zonele private este bine sa completezi: Uneori un adult trebuie sa iti atinga zonele private din motive de sanatate sau de siguranta dar acest lucru nu trebuie sa fie niciodata un secret.

Dupa care continui: Uneori oamenii incalca regulile de siguranta legate de atingerea in zonele private ale corpului dar tu trebuie sa stii ca exista reguli de siguranta care nu trebuie incalcate.

Regulile de siguranta:

  1. Nimeni nu trebuie sa iti atinga zonele private (exceptamd cazulrile in care este vorba de sanatatea sau de siguranta ta si acest lucru nu trebuie sa fie niciodata tinut secret).
  2. Nimeni nu trebuie sa te puna sa ii atingi zonele private.
  3. Nimeni nu trebuie sa iti arate poze sau filme despre zonele private ale altor oameni.

Daca se intampla asta trebuie sa ii spui persoanei Opreste-te sau te spun! Dupa care invata copilul sa plece cat mai repede de acolo.

Chiar daca persoana se opreste invata copilul sa la spuna parintilor sau unui adult in care are incredere despre ce s-a intamplat pentru ca daca un adult sau un copil incalca regulile de siguranta referitoare la zonele private ale corpului inseamna ca are nevoie de ajutor.

Nu uita sa mentionezi ca acest tip de atingere este o atingere de oameni mari.Si nu uitati: Mai bine sa prevenim decat sa tratam.


Surse:

  • 30 DE DEPRINDERI KIDPOWER DE SIGURANTA PERSONALA(www.kidpower.org).Tu ce parere ai? Scrie-mi oricand ai o idee, o sugestie sau pur si simplu vrei sa stam de vorba pe aceasta tema. Scrie AICI

Daca vrei sa te alaturi comunitatii noastre vino in grupul COLTUL COPIILOR

Daca vrei sa primesti informatii te poti abona la pagina COLTUL COPIILOR


Download in format PDF.