Despre educatia sexuala la copii

Olguta Iordache


Educatia sexuala este o parte importanta in cresterea sanatoasa a unui copil.

Educatia sexuala sau stiinta corpului este un subiect tabu pentru multi parinti.
Cand un adult pronunta cuvintele "educatie sexuala" se gandeste doar la actul sexual in sine. Unui copil nu trebuie sa ii vorbim direct despre actul sexual si doar despre el pentru ca educatia sexuala reprezinta mult mai mult.

Cand ii facem unui copil educatie sexuala trebuie sa ii dam informatii despre:

 • anatomia sexuala si reproducerea sexuala (fertilizare, conceptie, dezvoltarea embrionului si fatului, nasterea),
 • actul sexual,
 • sanatate reproductiva,
 • relatii emotionale, responsabilitati, abstinenta, controlul nasterii si alte aspecte ale comportamentului sexual uman,
 • perceptia fata de corpul nostru,
 • orientarea sexuala,
 • placerea sexuala,
 • luarea de decizii, comunicarea, intalnirile, relatiile, bolile cu transmitere sexuala,etc.

Parintii joaca un rol important in formarea felului in care copiii inteleg tot ceea ce tine de sex si sexualitate. Parintii trebuie sa fie in stare sa se adreseze aspectelor ce tin de sexualitatea umana atunci cand discuta cu copiii iar copiii trebuie sa fie informati si echipati cu cunostinte si deprinderi care sa ii ajute sa ia decizii responsabile in ceea ce priveste relatiile lor, sexualitatea si bolile cu transmitere sexuala.

Bineinteles ca exista ingrijorari comune cu privire la educatia sexuala a copiilor.

Unii parinti sustin ca educatia sexuala le rapeste copiilor inocenta. Dar sa primesti informatia care este corecta, stiintifica, obiectiva, potrivita varstei si completa este ceva de care toti copiii si tinerii ar trebui sa beneficieze. In absenta acestor informatii copiii si tinerii vor primi informatii conflictuale sau care fac rau preluate din media, de la alti copii sau de la oameni care nu vor intotdeauna binele copilului.

Alti parinti sustin ca educatia sexuala duce la inceperea vietii sexuale timpurie. Cercetarile din toata lumea indica in mod clar ca educatia sexuala nu duce la inceperea vietii sexuale timpurie decat in cazuri foarte rare. In schimb educatia sexuala poate sa duca la un comportament sexual responsabil pentru mai tarziu in viata sau poate sa nu aiba nici un impact asupra comportamentului sexual al unei persoane.

Ca parinti avem de facut o alegere: sa il lasam pe copil sa gaseasca singur informatia, care poate fi informatie partiala sau gresita, de pe internet, din media, de la altii SAU ii putem oferi informatie stiintifica, corecta si clara.

Surse:

 • Meg Hickling "Educatie sexuala pentru copii si adolescenti", Ed. Humanitas, Editia a treia
 • Linda si Richard Eyre "Cum sa le vorbim copiilor despre sexualitate", Ed. Trei, 2010
 • International Technical Guidance on Sexuality Education, An evidence-informed approach for schools, teachers and health educators, UNESCO, 2009


Download in format PDF.