De ce sa le vorbim copiilor despre stiinta corpului
Copiii trebuie sa cunoasca multe lucruri printre care si cele despre stiinta corpului. Dar de ce? De ce trebuie sa le vorbim despre aceste lucruri?

  1. Pentru ca informatia inseamna protectie. Daca un copil foloseste termenii corecti referitori la sex si sexualitate este clar ca le-a invatat de acasa, adica de la o persoana adulta care este, de obicei, parintele. Un om rauvoitor isi da seama ca parintele a inceput discutia cu copilul astfel: "Putem vorbi fara nici o jena despre acest subicet. Daca vrei sa stii ceva vino la mine si vom vorbi despre tot ce vrei tu in orice moment al zilei." Acesti copii stiu ca este in ordine sa discute despre sex si sexualitate cu parintii lor si probabil ca le vor spune imediat parintilor daca cineva incearca sa profite de ei. Pedofilii isi aleg victimele din randul copiilor care nu au astfel de notiuni. Probabilitatea de a nu spune ce i s-a intamplat este mai mare.
  2. Pentru a scadea numarul de informatii gresite pe care le intelege un copil cand incearca sa afle diferite lucruri despre sex si sexualitate din alte surse decat parintii.
  3. Pentru a creste numarul de cunostinte corecte despre acest subiect.
  4. Pentru ca se clarifica si se sporesc valorile si atitudinile pozitive .
  5. Pentru a creste capacitatea copiilor de a lua decizii in cunostinta de cauza si sa actioneze conform acestora.
  6. Pentru a imbunatati perceptia asupra diferitelor grupuri si norme sociale .
  7. Pentru a imbunatati comunicarea dintre parinti si copii .

Surse:

  • Meg Hickling "Educatie sexuala pentru copii si adolescenti", Ed. Humanitas, Editia a treia
  • Linda si Richard Eyre "Cum sa le vorbim copiilor despre sexualitate", Ed. Trei, 2010
  • International Technical Guidance on Sexuality Education, An evidence-informed approach for schools, teachers and health educators, UNESCO, 2009


Download in format PDF.