Ce sa faca un copil daca se pierde de insotitori

-cateva sfaturi-  • Cand ii spui copilului tau sa nu vorbeasca cu oameni pe care nu ii cunoaste elimini o sursa de ajutor pentru el. Copilul se pierde dar este invatat sa nu vorbeasca cu straini. El poate fi inconjurat de persoane care il pot ajuta. Dar copilul considera aceste persoane straini si nu va vorbi cu ele sa le ceara ajutorul. Pentru fiecare persoana pe care o intalnesti si care poate sa iti raneasca copilul exista milioane care nu o vor face. Este in regula sa ii tratam pe toti ca si cum ar fi periculosi? Dar cui sa se adreseze in cazul in care se pierde?

  • Se spune ca daca un copil se pierde este bine sa ceara ajutorul unui politist. Cum recunoaste copilul un politist? In ziua de astazi vedem pe strada multe uniforme. De asemenea, sa presupunem ca un copil stie cum arata un politist dar pana gaseste unul poate sa ii ia mult timp iar uneori poate nici sa nu gaseasca.

  • Gavin de Becker recomanda sa ii spui copilului tau ca, daca se pierde, sa se duca la o femeie. Daca e posibil la o femeie cu copii. O femeie este mai predispusa sa se ocupe de un copil pierdut decat un barbat.

  • Este de preferat sa iti inveti copilul sa aleaga el pe cineva de la care sa ceara ajutor decat sa fie el ales de cineva.

  • Nu locurile sunt periculoase ci situatiile si oamenii pe care ii intalnesti. Acestia sunt cei care determina daca un loc este periculos sau nu. Exemplu clasic: cel mai periculos loc din oras nu este periculos daca te afli intr-o masina de politie. Iar sectia de politie, considerata a fi cel mai sigur loc, nu este sigura daca ofiterul este abuziv.

  • Exista locuri in care tu, ca parinte, nu vrei ca copilul tau sa se duca dar nu aceasta este cheia sigurantei lui. Trebuie sa cultivi intuitia copilului.

  • Il poti invata mesaje de siguranta: sa ii spui sa nu plece din locul in care si-a dat seama ca s-a ratacit; daca locul in care se afla devine periculos sa se duca intr-un loc mai sigur; sa il inveti, in functie de situatie, care sunt locurile sigure; sa ceara ajutor unei femei careia sa ii spuna ca are nevoie de ajutor; sa insiste pana cand cineva il asculta si il ajuta; sa atraga atentia (sa tipe, sa urle) pentru a veni cineva in ajutorul lui.

  • Implementezi cel mai bine aceste reguli prin scenarii de tipul Ce se intampla daca.... Este bine sa le exersezi in mod continuu si sa le adaptezi la varsta si capacitatea de intelegere a copilului.Si nu uitati: Mai bine sa prevenim decat sa tratam.


Surse:

  • Gavin de Becker "Protecting the gift"Tu ce parere ai? Scrie-mi oricand ai o idee, o sugestie sau pur si simplu vrei sa stam de vorba pe aceasta tema. Scrie AICI

Daca vrei sa te alaturi comunitatii noastre vino in grupul COLTUL COPIILOR

Daca vrei sa primesti informatii te poti abona la pagina COLTUL COPIILOR


Download in format PDF.