Ce sa faci cand un copil jigneste un alt copil, pe parinte, pe alti oameni,...Parinte fiind, este imposibil sa nu te fi confruntat cu momentul in care copilul tau a jignit pe cineva.

Parinte fiind, CUM alegi sa reactionezi? Un parinte alege sa nu zica nimic, poate din cauza ca este socat si nu stie ce sa zica, poate din cauza ca nu ii pasa. Alt parinte alege sa il certe pe copil fara sa il invete cum sa se poarte. Alt parinte alege sa vorbeasca cu copilul si sa ii explice de ce nu este frumos sa vorbeasca asa.

Cand invata sa vorbeasca, copiii descopera puterea cuvintelor care, dupa cum stii, este pozitiva dar adesea este si distructiva. Eu cred ca, indiferent de motivele pentru care un copil vorbeste urat cu cei din jurul sau, este responsabilitatea parintelui sa il invete. Dar CUM sa faci asta?

In primul rand trebuie sa observi cand copilul tau vorbeste urat si prin cuvintele lui ii raneste pe cei din jurul sau. Imediat cum auzi copilul vorbind urat trebuie sa reactionezi repede, eficient si clar, cu putere si respect. Atrage atentia copilului ca nu este bine ce a facut. Invata-l cum sa reactioneze. Tu ai puterea de a schimba lucrurile.

Pentru copilul mic stabileste reguli clare, simple si usor de urmat - In familia noastra nu se vorbeste urat. Nu este de ajuns sa stabilesti reguli. Trebuie sa le si respecti. Nu uita acest lucru. (Stiu ca este greu dar atat cat este posibil.)

Pentru copilul mare explica regulile si de ce este nevoie sa le respectam.

- In familia noastra nu se vorbeste urat. Nu este frumos sa vorbesti urat pentru ca oamenii se vor simti tristi si suparati. Eu stiu ca vorbesti urat pentru ca Ionel nu ti-a dat jucaria dar este o alta cale prin care sa ii arati ca esti suparat si ca vrei jucaria. Poti sa ii spui Te rog sa imi dai jucaria inapoi pentru ca trebuie sa plec acasa. Daca tot nu vrea sa ti-o dea nu este cazul sa vorbesti urat dar este momentul sa ceri ajutor de la mine si sa vii sa imi spui ca Ionel nu vrea sa iti dea jucaria.

Mai este si cazul in care copilul vine la tine si iti spune urmatoarele:

-Dar de ce Radu poate sa vorbeasca urat si eu nu?

-Pe noi nu ne intereseaza ce face Radu. Radu are si el o mama si un tata care ii spun cum sa se poarte.

O idee buna este sa il inveti sa isi controleze si sa isi exprime sentimentele intr-un mod in care sa nu ii raneasca psihic sau fizic pe ceilalti.

Spune-i copilului ca este in regula sa aiba anumite sentimente in interiorul lui dar uneori este bine sa se exprime altfel decat simte:

  • Daca vrea sa spuna ceva urat, indiferent de motiv, este bine sa foloseasca Puterea Gura Stransa (metoda Kidpower) adica sa stranga din dinti si sa taca.
  • Daca vrea sa loveasca pe cineva este bine sa foloseasca Puterea Mainile jos (metoda Kidpower) adica sa stranga din pumni si sa lase sa treaca de la sine.
  • Daca observa ca, comportamentul cuiva devine periculos este bine sa se foloseasca de Puterea Pleaca (metoda Kidpower) si sa plece intr-un loc sigur.

Este bine sa ii spui copilului ca, asa cum lui ii vine sa vorbeasca urat, asa simt si alti copii care chiar ii vorbesc urat. In acest caz invata copilul sa isi protejeze sentimentele folosind Cosul de gunoi Kidpower.


Ce este cosul de gunoi Kidpower?

Exerseaza cu copilul prin miscari in timp ce explicati tehnica si spunand "Pune o mana pe sold. Gaura pe care o faci este cosul de gunoi Kidpower. Foloseste cealalta mana pentru a prinde cuvintele rautacioase si pentru a le arunca in cosul de gunoi. (Fa o miscare de prindere a cuvintelor rautacioase si arata cum se arunca cuvintele in gaura facuta de mana de pe sold)".

Termina explicatia spunand "Acum poti inlocui cuvintele rautacioase spunand ceva frumos despre tine."

Pentru a exersa cu copilul spune "O sa ma prefac ca iti spun lucruri rautacioase ca sa le poti arunca la cosul de gunoi. Doar ma prefac. Nu le zic cu adevarat. Este gata cosul tau de gunoi?" (Invata copilul sa tina mana pe sold.)

Prefa-te ca il insulti spunand "Inchipuie-ti ca spun "Nu imi place de tine"( sau "Pantofii tai sunt urati" sau "Nu esti un prieten bun"). Alege sa spui ceva relevant pentru copil dar fara a spune ceva foarte personal.

Invata copilul sa prinda cuvintele, sa le arunce in cos, sa puna mana pe inima lui si sa spuna "Imi place de mine".Si nu uitati: Mai bine sa prevenim decat sa tratam.


Surse:

  • Gavin de Becker "Protecting the gift"
  • Kidpower 30-Skill Challenge
  • Irene Van Der Zande "The Kidpower Book for Caring Adults: Personal Safety, Self-Protection, Confidence, & Advocacy For Young People"
  • "Prevent Child Sexual Abuse: Facts about sexual abuse and how to prevent it", Stop It Now Organization, USATu ce parere ai? Scrie-mi oricand ai o idee, o sugestie sau pur si simplu vrei sa stam de vorba pe aceasta tema. Scrie AICI

Daca vrei sa te alaturi comunitatii noastre vino in grupul COLTUL COPIILOR

Daca vrei sa primesti informatii te poti abona la pagina COLTUL COPIILOR


Download in format PDF.