Cine sunt abuzatorii sexuali...
Abuzul sexual poate avea loc in toate mediile societatii indiferent de profesie, rasa sau religie. Unii abuzatori sunt membrii respectati ai comunitatii. Nu exista un model anume. Pot fi frumosi sau urati, curati sau murdari, ingrijiti sau neingrijiti. Dar exista un lucru pe care il au cu totii in comun: se gandesc sa aiba interactii sexuale cu un copil si apoi actioneaza conform acelor ganduri abuzand sexual un copil.

Contrar imaginii publice abuzatorii sexuali par, adesea, amabili, interesati si atenti fata de copii. Dar asta face parte din planul lor de a construi relatii de incredere cu copiii pentru a ii putea abuza fara a fi suspectati sau descoperiti. Ajung chiar sa se convinga pe ei insisi ca nu fac nici un rau copiilor.

In general oamenii nu ii suspecteaza si nici nu cred cand li se spune ca persoana X este acuzata de abuz sexual asupra unui copil. ("Este un om asa de dragut"... spune lumea).

Este bine sa tinem minte 3 lucruri:

 1. aproape toate abuzurile (95%) sunt comise de persoane pe care copiii le cunosc
 2. majoritatea abuzatorilor sunt barbati
 3. 1/3 din abuzatori au varsta sub 20 ani.
Pentru a avea loc un abuz abuzatorul are nevoie de doua lucruri:
 • acces la un copil
 • sa fie singur cu copilul.

Abuzatorii sexuali sunt foarte buni manipulatori. Ei se indreapta catre copiii vulnerabili caci stiu ca acestia nu vor opune rezistenta. Un abuzator reunoaste copiii care se simt neiubiti sau nepopulari. Atentia pe care o acorda copilului ii cumpara accesul la copil si apoi ii cumpara increderea copilului. ("Parintii nu te inteleg?"- "Eu te inteleg", "Alti copii rad de tine? "- "Stiu cum este. Si mie mi s-a intamplat", "Parintii nu au incredere in tine? "- "Stiu cum este. Dar eu am incredere in tine. Sunt aici pentru tine. Te iubesc. ", etc.) Abuzatorii se identifica cu copilul pentru a ii castiga increderea.

Acesti manipulatori exploreaza nevoile victimelor lor.

Pentru a intelege cum actioneaza abuzatorii putem face o analogie. O analogie graitoare este cea intre femeia care este inselata de un escroc si intre copilul care este inselat de un abuzator.

In ambele cazuri exista similitudini in felul in care abuzatorii relationeaza cu victimele si cu toate acestea noi, parintii, nu vedem ce se intampla. Asta pentru ca nu parintele este tinta. Ei nu merg pe acest drum alaturi de abuzator. Parintii trebuie sa recunoasca urmele de pasi si sa mearga dupa ele.

O astfel de urma este chiar vulnerabilitatea copilului. Un copil nefericit acasa va cauta suport si atentie in alta parte. Pentru ca un copil sa nu mai fie vulnerabil si ignorant trebuie sa il invatam anumite lucruri.

O alta urma este prezenta si popularitatea crescanda a unui adult (Andrei a facut una, alta., Cand era mic Andrei avea o bicicleta ca a mea, etc).

Apoi este cantitatea de timp pe care cei doi o petrec impreuna si unde petrec timpul impreuna. Adultul este singur cu copilul printr-o imprejurare sau pentru ca asa a vrut el? Abuzatorul are intotdeauna un plan ca sa fie singur cu copilul.

Alta urma sunt cadourile, mesajele telefonice, copilul care vorbeste numai despre un anumit adult.

Atunci cand un adult este prieten cu familia si parintii se simt bine in prezenta lui este indicat sa pastram o minte deschisa. Este bine sa fiti deschisi la posibilitatea abuzului sexual dar sa nu fiti obsedati de acesta pana la punctul in care veti ajunge sa il cautati peste tot.

Un abuz asupra unui copil nu are loc intr-o secunda. Abuzatorul trebuie sa isi cladeasca o relatie de incredere cu copilul. Aceasta relatie este subtila si graduala.

 1. Incepe de la imprietenit cu copilul si castigarea increderii.
 2. Dupa ce s-a imprietenit cu copilul ii testeaza limitele prin glume fara perdea, gadilaturi, mangaieri, batai in gluma, jocuri sexuale. Un astfel de proces poate dura saptamani, luni si chiar ani pana sa aiba loc abuzul propriu- zis. Si de obicei incepe cu un comportament care nu pare deloc necuviincios.
 3. Trece apoi de la atingeri non sexuale la atingeri sexuale "accidentale". De obicei acestea se intampla in timpul jocului astfel incat copilul nu isi da seama de gest si nici nu il incadreaza ca un gest necuvenit. Atingerea este facuta treptat astfel incat copilul sa nu bage de seama si sa se obisnuiasca cu acest timp de atingere.
 4. Urmatorul pas este sa manipuleze copilul sa nu spuna nimanui ce s-a intamplat. Abuzatorul se foloseste de frica copilului, de vina pe care o simte. Uneori abuzatorul foloseste mita, pedeapsa sau amenintarea. Uneori il ameninta spunandu-i ca daca spune mama lui o sa il bage in inchisoare sau ca le va face rau parintilor lui, ii spune copilului ca el este de vina pentru ce s-a intamplat, etc.

Dar inainte de a ajunge sa fie cu copilul abuzatorul trebuie sa treaca de parinte. In acest caz el isi cladeste o relatie de incredere cu parintii. Se imprieteneste cu parintii si cauta oportunitati de a ramane singur cu copilul (se ofera sa stea cu el, sa il duca la plimbare, daca abuzatorul are si el copii la randul lui il invita pe copil la el acasa ca sa stea cu copii lui, etc.)

Exista si cazul in care un abuzator vrea sa ademeneasca un adolescent. Sunt folosite urmatoarele strategii:

 1. se identifica cu adolescentul. Este singurul care il intelege. (Asa era si el la varsta lui, etc.),
 2. are interese comune cu adolescentul (sport, muzica, jocuri video, etc),
 3. recunoaste nevoia adolescentului de afectiune si atentie,
 4. ii face cadouri,
 5. il incurajeaza pe adolescent sa incalce regulile (sa bea, sa fumeze, sa se drogheze, sa vizioneze pornografie),
 6. comunica cu adolescentul fara ca parintii sa stie.

Trebuie sa ii invatam pe copii sa nu fie vulnerabili. Sa ii invatam:

 • cum sa identifice cand are loc un comportament nepotrivit,
 • cum sa fie atenti la anumite semne,
 • sa spuna cand se intampla ceva necuviincios,
 • sa isi respecte partile intime ale corpului,
 • sa denumeasca corect partile intime ale corpului.

Dar trebuie si sa avem grija sa nu ii speriem cand le vorbim despre aceste lucruri.

In ciuda a ceea ce crede majoritatea oamenilor cele mai multe abuzuri asupra copiilor (incluzand abuzul sexual) sunt savarsite de persoane pe care copiii le cunosc, incluzand rude si prieteni de familie. De aceea este o problema greu de infruntat. Cei din familie care abuzeaza copiii pot fi tatii, tatii vitregi, prietenii mamei sau prietenele tatalui, amicii, fratii, unchii, verisorii, bunicii. Intr-un numar foarte mic de cazuri abuzatorul poate sa fie mama sau o ruda de sex feminin. De asemenea, adultii care sunt prieteni de familie pot abuza copiii. Adultii care abuzeaza membrii propriei familii pot abuza copiii din alte familii pe care le cunosc.

Adesea parintii considera ideea de abuz asa de socanta incat refuza sa creada ca acest lucru se poate intampla in familia lor. Nimeni si nimic nu iti garanteaza ca copilul tau va fi ferit de un astfel de abuz. Toti riscam sa experimentam un moment sexual violent de a lungul vietii. Dar putem sa incercam sa prevenim ca aceste abuzuri sa nu aiba loc.

Daca un membru al familiei te-a abuzat cand erai copil sau adult trebuie sa faci orice poti pentru a iti proteja copilul de acel membru al familiei sau prieten. Copilul tau trebuie sa fie prioritatea numarul 1 indiferent cat de dureroase sunt consecintele pentru tine. Comportamentul unui abuzator nu se va opri decat daca actionezi pentru a iti proteja copilul iar abuzatorul va primi ajutorul de care are nevoie.

Surse:

 • Gavin de Becker "Protecting the gift/"
 • "Prevent Child Sexual Abuse: Facts about sexual abuse and how to prevent it", Stop It Now Organization, USA
 • "STEP UP: Protect children from sexual abuse", Agency of Human Services, Department for Children and Families, Vermont, USA
 • Marcu Maria, "INOCENTA COPILARIEI umbrita de monstruozitatea numita ABUZ"
 • Dr Spock "Ingrijirea sugarului si a copilului", Editia 8


Download in format PDF.