Ce este o urgenta

Olguta Iordache


Copiii trebuie invatati de mici ce este o urgenta si ce trebuie sa faca in cazul unei urgente. Pentru a il invata pe copil aceste lucruri este nevoie de o comunicare deschisa si in continua schimbare pe masura ce copilul creste, intalneste diferite situatii si felul in care intelege lucrurile se schimba.

Cum inveti un copil de 3-4 ani ce este o urgenta?

Urgenta este o stare care necesita interventia politiei, pompierii si/sau ambulanta si ameninta viata persoanelor, mediul artificial si natural. Copiii sunt atrasi de sirenele masinilor de politie, pompieri si ambulante. Ne putem folosi de aceasta atractie povestindu-le, de fiecare data, cand trece o masina de politie sau o masina de pompieri sau o ambulanta ca aceste masini sunt folosite in situatii de urgenta si se duc, cat de repede pot, sa salveze ceva sau pe cineva.

Un alt mod de a ii invata ce este o urgenta este sa le dam exemple din viata de zi cu zi: cand vecinul s-a lovit la picior si a trebuit sa mearga la spital a fost o urgenta; cand s-a prabusit copacul din fata casei datorita furtunii si a cazut peste ceva/cineva a fost o urgenta; cand mami s-a imbolnavit si a chemat salvarea este o urgenta; cand cineva vrea sa intre in casa noastra fara ca noi sa stim este o urgenta, etc.

Invata-l pe copil un set de reguli pe care trebuie sa le aplice atunci cand crede ca este vorba de o urgenta si nu are cui sa ceara ajutor:

  • Invata copilul sa sune un adult.
  • Invata copilul numarul de mobil al parintelui, adresa de acasa, numele parintilor, locul unde acestia lucreaza.
  • Invata copilul sa il sune pe parinte si apoi sa sune la 112. Explicati copilului ca atunci cand suna la Urgente va trebui sa stea de vorba cu un operator care ii va pune mai multe intrebari si ca trebuie sa raspunda la acele intrebari. Nu trebuie sa inchida telefonul dupa ce suna la Urgente. Explicati ce presupune un apel de urgenta. Explicati-le si faptul ca urgenta este un lucru extrem de serios si ca nu trebuie sa faca glume sunand intamplator la 112. Puteti exersa pretinzand ca, copilul suna la 112 si d-stra jucati rolul operatorului punandu-i intrebari si indicandu-i raspunsurile atunci cand este cazul.
  • Invata copilul cum sa ofere indicatii cu privire la adresa casei dumneavoastra, in situatii de urgenta, cand suna la 112.


Download in format PDF.