Stiinta corpului - Grupa de varsta 5-8 aniLa aceasta varsta copiii au o curiozitate tehnica punand intrebari fara sfiala sau ezitare.


Unii dintre ei manifesta preponderent aceasta curiozitate tehnica. Lor trebuie sa le raspundem pe masura intrebarilor.


Altii sunt mai afectuosi si senzuali. Pe ei trebuie sa ii invatam care este comportamentul adecvat (cel acceptat de societate) dar in asa fel incat sa nu le dam senzatia ca nu este bine ce simt. Trebuie sa le explicam ca unele atingeri sau mangaieri nu sunt acceptate; ca unele parti sunt considerate intime si ca nu au voie sa atinga partile intime ale altora si nici altii nu au voie sa atinga partile lor intime.


Indepartati mana copilului cu multa blandete sau trageti-va propria mana daca el v-a pus-o peste partile lui intime. Explicati-i ca aceste atingeri si mangaieri nu sunt un lucru acceptabil. Puteti sa-i spuneti: "Acestea sunt parti intime ale corpului meu si nu imi place sa sa mi le atinga altii. Copiii si oamenii mari nu-si ating unii altora partile intime."

Va trebui sa repetati aceste mesaje, de mai multe ori, cu fermitate.


Alti copii sunt timizi dar aceasta nu inseamna ca nu sunt curiosi. Pe acesti copii trebuie sa ii incurajam sa fie deschisi si sa priveasca experientele dificile ca pe niste adevarate provocari. Convingeti copiii ca aveti incredere in ei ca pot face un anumit lucru si ca nu vor pati nimic daca il fac.


Copiii nu pun niciodata intrebari din senin. Fie au auzit ceva fie s-a intamplat ceva. Parintii sunt cei care trebuie sa fie vigilenti.


La aceasta varsta copiii trebuie sa cunoasca cateva lucruri esentiale despre schimbarile care apar in timpul pubertatii din cel putin 2 motive:

  1. Trebuie sa stie la ce sa se astepte daca se vor afla cumva printre cei "grabiti" sa intre in pubertate pentru a nu se speria de modificarile prin care va trece corpul lor si sa le poata impartasi si chiar sarbatori cu parintii lor;
  2. Intotdeauna vor exista copii "grabiti" in jurul lor. Copiii care nu inteleg ce vorbesc cei de o varsta cu ei risca sa se simta singuri sau chiar sa fie marginalizati.


Folositi orice "ocazie didactica" pentru a vorbi despre transformarile corpului.


Discutiile inainte de culcare sunt un bun moment pentru a impartasi activitatile de peste zi, temerile copilului, intrebarile care il framanta.


Luati in serios aceasta varsta cand copilul are nevoie sa prelucreze informatia si sa depaseasca vorbirea infantila.Surse:

  • Meg Hickling "Educatie sexuala pentru copii si adolescenti", Ed. Humanitas, Editia a treia
  • Linda si Richard Eyre "Cum sa le vorbim copiilor despre sexualitate", Ed. Trei, 2010
  • International Technical Guidance on Sexuality Education, An evidence-informed approach for schools, teachers and health educators, UNESCO, 2009


Download in format PDF.