Stiinta corpului - Grupa de varsta 2- 4 ani

De ce sa vorbesti cu copiii de 2-4 ani despre sex si sexualitate?

Exista 3 motive pentru a incepe sa vorbesti despre sex cu copiii de varsta prescolara si toate se leaga de cuvantul prevenire.

  1. Este mai usor sa discuti cu copiii de 2-4 ani. Ii invatati stiinta si lucruri sanatoase. Nu lasati ca tacerea dumneavostra sa ii invete ca in familia lor aceste subiecte nu se discuta.
  2. Copiii au nevoie de multi ani pentru a intelege si asimila ceea ce doriti sa le transmiteti (valori, religie, principii). Informatia trebuie repetata in mod continuu. Nu lasati ca mass media sau altcineva sa va ia acest loc si sa ii invete pe copii mituri, interpretari gresite, valori deviante, forme de manipulare, etc.
  3. Copiii care primesc informatii despre sanatate, in general, si sanatate sexuala, in particular, sunt protejati impotriva abuzurilor si exploatarii.

Aceasta varsta se caracterizeaza prin gandirea magica. Daca un copil de 2-4 ani nu primeste informatii la obiect despre un anumit lucru ajunge sa inventeze o poveste pentru a-si explica singur acel lucru. Un exemplu clasic este reproducerea. Daca nimeni nu le spune adevarul copiii isi imagineaza singuri ce inseamna: copilul este adus de barza, copilul creste in varza, mama a adus copilul de la spital, mama a gasit copilul pe pragul usii. Daca parintele este sincer poate sa ii spuna copilului ca penisul intra in vagin ca sa duca spermatozoizii la ovul si asa are loc reproducerea.

In final nu sunt decat informatii stiintifice despre corpul uman.Surse:

  • Meg Hickling "Educatie sexuala pentru copii si adolescenti", Ed. Humanitas, Editia a treia
  • Linda si Richard Eyre "Cum sa le vorbim copiilor despre sexualitate", Ed. Trei, 2010
  • International Technical Guidance on Sexuality Education, An evidence-informed approach for schools, teachers and health educators, UNESCO, 2009


Download in format PDF.